Friday, November 4, 2011

အစားအစာကုိ ဘယ္လုိေရႊးခ်ယ္ ၾကမလဲ


news
လူေတြဟာ ကိုယ္စားမယ့္ အစား အေသာက္တစ္ခုခုကို ဘယ္လိုအ ေၾကာင္းအခ်က္ေတြနဲ႔ စံကိုက္ခ်ိန္ထိုး ၿပီး ေရြးခ်ယ္ေလ့ရွိၾကသလဲဆိုတဲ့ အေၾကာင္းျပခ်က္ေတြ အမ်ားႀကီးရွိတဲ့ အထဲက အဓိကအက်ဆံုးအေၾကာင္း ရင္းက အရသာ (Taste) ႀကိဳက္မႈ၊ မႀကိဳက္မႈ ဆိုတဲ့အခ်က္ပါပဲ။ အရသာ ဆိုတာကလည္း သူ႔ဘာသာသူ ရွိေန တဲ့ကိစၥျဖစ္ၿပီး ခ်ိဳခ်င္ခ်ိဳမယ္၊ ခ်ဥ္ခ်င္ ခ်ဥ္မယ္၊ ေကာင္းတယ္၊ မေကာင္းဘူး ဆိုတာက တစ္မ်ိဳး၊ ႀကိဳက္တယ္၊ မႀကိဳက္ဘူးဆိုတာက တစ္ဘာသာ ျဖစ္တယ္။
လူတိုင္းလိုလို ဒါမွမဟုတ္ အမ်ား စုကေတာ့ အခ်ိဳကို ႀကိဳက္ၾကမွာ အမွန္ပင္ျဖစ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆိုေတာ့ လူသားတည္းဟူေသာ သတၲဝါသည္ ေမြးကတည္းက အခ်ိဳ တည္းဟူေသာ အရသာကို ႀကိဳက္ႏွစ္ သက္ခဲ့ၾကရျခင္းေၾကာင့္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေမြးကင္းစ ကေလးရဲ႕ ပါးစပ္ထဲသို႔ အစားအေသာက္အျဖစ္ ပထမဦးဆံုး ဝင္ေရာက္ခဲ့ရေသာ မိခင္ႏို႔ဟာ အခ်ိဳ ဓာတ္ပါခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏို႔ခ်ိဳတိုက္ေကြ်းတယ္လို႔ေတာင္ ျမန္မာ လို ဆိုစမွတ္ျပဳခဲ့ၾကတယ္။ လူေတြႀကိဳက္တတ္တဲ့ အစား အစာ သို႔မဟုတ္ လူေတြရဲ႕စိတ္ထဲမွာ စားေကာင္းေသာက္ေကာင္းေတြ ေကြ်းမယ့္ေနရာပဲ၊ဝါးေၾကာပဲေဟ့ဆိုၿပီး ေရြးခ်ယ္ေလ့ရွိတဲ့၊ သြားခ်င္စိတ္ရွိတဲ့ စားေသာက္ပြဲေနရာ ေတြကေတာ့ ေပ်ာ္ရႊင္စရာေကာင္းေသာ စုစည္း ေတြ႕ဆံု ဧည့္ခံပြဲေတြပဲ။
ဥပမာ-ေမြး ေန႔ပါတီေတြ၊ ေက်ာင္းပိတ္ ရက္မွာ မိသားစုဝင္ေတြ ျပန္လည္ ေတြ႕ဆံုတဲ့ပြဲ ေတြ၊ ကေလးဘဝတုန္းက မိမိကို ခ်စ္ခင္တဲ့သူတစ္ဦးဦးက ေကြ်းေမြး ဧည့္ခံခဲ့တာေတြ စသည္တို႔ေပါ့။ အဲဒါေတြက စားေကာင္း ေသာက္ ဖြယ္ျဖစ္ေသာ အစားအစာေတြပါပဲ။ ဒါ့အျပင္ သင္ေနမေကာင္း ျဖစ္ရာက နာလန္ျပန္ထကာစမွာ မိဘေတြက အတင္းစားခိုင္းတဲ့ တကူးတက အထူး တလည္ ဖန္တီး ရွာေဖြခ်က္ျပဳတ္ေပး တဲ့ အစားအစာေတြဟာလည္း ေကာင္းေသာ အစားအစာေတြပါပဲ။
ဒါေတြကို သင့္ရဲ႕ ျဖတ္သန္းလာခဲ့တဲ့ ဘဝတစ္ေလွ်ာက္မွာ အစားေကာင္း အေသာက္ေကာင္းေတြအျဖစ္ သင္ မွတ္မိေနေလ့ရွိမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ သင္ငယ္ငယ္က သတိမထား မိခဲ့ေသာ ဥပမာ-သင့္မိဘမ်ားက သင့္ရဲ႕ အိမ္နီးနားခ်င္းေတြကို ေဝမွ် ေပးကမ္းခဲ့တဲ့ အစားအစာေတြဟာ ေကာင္းလြန္းလို႔ဆိုၿပီး မွ်ေပးခဲ့တာ လည္း ရွိခဲ့ႏိုင္ပါတယ္။ စားေသာက္တဲ့ အေလ့အက်င့္ ဟာ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာနဲ႔လည္း နက္႐ိႈင္း စြာ ဆက္ႏႊယ္လ်က္ရွိပါတယ္။ ဥပမာ- ႏို႔စို႔ကေလးငယ္ရဲ႕ ႏို႔စို႔ျခင္းကိစၥဟာ မိခင္ရဲ႕ ခ်စ္ေမတၲာနဲ႔ ဆက္စပ္လ်က္ ရွိတယ္။ “ငါတို႔ငယ္ငယ္က ရြာမွာ ေနတုန္းက ေဆာင္းတြင္းညေတြမွာ မီးလံႈရင္း ထန္းပင္ျမစ္ မီးဖုတ္စားခဲ့ တာေလး သတိရလိုက္တာ၊ ထန္းပင္ ျမစ္ဖုတ္ေလး စားခ်င္လိုက္တာ” ဆိုတဲ့ စားခဲ့ဖူးတဲ့ အစားအစာတစ္ခုကို တမ္းတျခင္း၊ အစာတစ္ခုျမင္လွ်င္ အငမ္းမရ စားခ်င္စိတ္ေတြ ျဖစ္ေပၚ လာျခင္း၊ တခ်ိဳ႔ဆိုရင္ ဒူးရင္းသီးေတြ ေရာင္းတာျမင္ရင္ ေဈးႀကီးမွန္းသိ လ်က္နဲ႔ ဝယ္ၿပီး စားပစ္လိုက္တာမ်ိဳး၊ အစာတစ္ခုခုကို မစားရမေနႏိုင္ စြဲလမ္းျခင္း၊ တခ်ိဳ႕က နံနက္တိုင္း ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ေသာက္ရမွ၊ ထမင္း စားၿပီး ထန္းလ်က္တစ္ခဲစားရမွ ေက်နပ္ ျခင္း စတဲ့ျဖစ္ရပ္မ်ားဟာ စိတ္ပိုင္း ဆိုင္ရာ ကိစၥေတြပါပဲ။
တခ်ိဳ႕က စိတ္ဖိစီးမႈကို တံု႔ျပန္တဲ့ အေနနဲ႔ အစားအေသာက္ ပိုစားတတ္ ၾကတယ္။ တခ်ိဳ႕စိတ္ဓာတ္က်တဲ့သူ ေတြလည္း အစာပိုစားၿပီး ဝလိုတာမ်ိဳး ေတာင္ ရွိပါတယ္။ ယခုေခတ္မွာဆိုရင္ေတာ့ ကမၻာ ႏွင့္ခ်ီၿပီး က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ အျမင္ ရွိတဲ့သူေတြက သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ ထိန္းသိမ္းေရးကို ရည္ရြယ္ၿပီး ကမၻာ ေပၚမွာ မွီတင္းေနထိုင္ၾကတဲ့ တိရစၦာန္ မ်ိဳးစိတ္ေတြ ေပ်ာက္ကြယ္သြားမွာကို ကာကြယ္တဲ့အေနနဲ႔ အသားမစား ၾကဖို႔၊ သက္သတ္လြတ္စားၾကဖို႔ လံႈ႕ေဆာ္ေနၾကတာေတြေတာင္ ရွိလာ ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ဆိုရင္ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ၾကတဲ့ ကုမၸဏီေတြ ရဲ႕ ေၾကာ္ျငာမႈအေလ့အထကို သပိတ္ ေမွာက္ခ်င္လို႔ အဲဒီကုမၸဏီက ထုတ္ လုပ္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ဝယ္ မစားၾကဖို႔ တိုက္တြန္းစည္း႐ံုးမႈေတြ လည္း ရွိတယ္။ လူေတြရဲ႕ စားေသာက္မႈအေလ့ အထအေပၚ လႊမ္းမိုးေနတဲ့အခ်က္ေတြ ကေတာ့ အမ်ားႀကီးပါပဲ။ ယဥ္ေက်းမႈ၊ ဘာသာေရး၊ လူမႈေရး၊ ႐ိုးရာဓေလ့ ထံုးစံ၊ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္မႈရွိ၊ မရွိ၊ အရ သာ၊ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာအေျခအေန၊ ပတ္ဝန္းက်င္အေၾကာင္းအခ်က္ စတဲ့ အခ်က္ေတြေပၚမွာ မူတည္ေနေသာ္ လည္း က်န္းမာေရးႏွင့္ အာဟာရ ဓာတ္ ႐ႈေထာင့္မွ အသိဗဟုသုတမ်ား ကိုေလ့လာသိရွိမွတ္သားၿပီးသင့္ေလ်ာ္ ေအာင္ လိုက္နာက်င့္သံုးစားေသာက္ တတ္ဖို႔ကိုေတာ့ ေမ့ထားလို႔ မရပါဘူး ဆိုတာ ေဖာ္ျပလိုက္ရပါတယ္။

No comments:

Post a Comment

 

Sample text

Sample Text

Sample Text